direct naar inhoud van 5.1 Archeologie
Plan: Fietspad Horsterweg te Broekhuizen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1507.BPBHFIETSPADBHML-OH01

5.1 Archeologie

Door onderzoeks- en adviesbureau BAAC is een bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek uitgevoerd voor het onderhavig plangebied. Naar aanleiding van de onderzoeken zijn in het rapport de volgende conclusies getrokken:

Uit het bureauonderzoek bleek dat circa 600 meter van het tracé een hoge verwachting heeft, terwijl voor ongeveer 500 meter een lage verwachting geldt. De hoge verwachting is gerelateerd aan de aanwezigheid van een dekzandvlakte en lage landduinen in de directe nabijheid van meerdere oude Maasmeanders en heeft betrekking op het westelijke deel van het tracé en een zone tussen beide Maasmeanders in. Voor dit deel van het tracé geldt een hoge verwachting op het aantreffen van bewoningssporen vanaf het Laat-Paleolithicum tot heden.
In het plangebied zijn vorstvaaggronden aanwezig. Hierbij is een deel van het profiel in het verleden waarschijnlijk afgetopt. In het grootste deel van de boringen was een ACprofiel aanwezig. Het maaiveld lag in de randzone van de weg plaatselijk een stuk lager dan verder ten zuiden van de weg, waarbij vaak een steilrand aanwezig was. Dit wijst er op dat bij de aanleg van de weg een zekere aftopping van het bodemprofiel heeft plaatsgevonden. Er zijn dan ook geen archeologische indicatoren aangetroffen die wijzen op de aanwezigheid van vindplaatsen binnen de grenzen van het plangebied. Gezien archeologische vondsten in een vorstvaaggrond bij een intact bodemprofiel worden verwacht op of binnen 30 cm beneden maaiveld zullen eventuele vindplaatsen zelfs bij een vrij geringe aftopping van het bodemprofiel zijn verdwenen.

Gezien de afwezigheid van archeologische indicatoren en de vermoedelijke aftopping in het plangebied geeft bureau BAAC aan dat de hoge verwachtingswaarde komt te vervallen. Vervolgonderzoek wordt dan ook niet noodzakelijk geacht. Dit betreft een zogenaamd selectieadvies aan de hand waarvan het bevoegd gezag een selectiebesluit kan nemen.

Voor het volledig onderzoek wordt verwezen naar het rapport "Gemeente Horst aan de Maas, Plangebied Horsterweg te Horst; Bureauonderzoek en Inventariserend veldonderzoek (karterende fase); BAAC~rapport V0-08.0235, juli 2008".

Voor het onderhavige bestemmingsplan betekent dit dat de voorgenomen ontwikkeling vanuit het aspect archeologie realiseerbaar is.