Plan: | Losbaan 12 te Grubbenvorst |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1507.PBGRLOSBAAN12-OH01 |
1.1 Projectbeschrijving
De heer E.J. Hendrikx en mevrouw C.B.J. van de Laak exploiteren in maatschapverband een varkensbedrijf met fokzeugen en vleesvarkens aan de Stokterweg 10, 5973 PW te Lottum. Daarnaast hebben ze nog locaties aan de Horsterweg, de Horsterdijk en de Hombergerweg. De locatie aan de Hombergerweg 84 heeft de Maatschap aangemeld voor het project Verplaatsing Intensieve Veehouderij (VIV). Volgens de beleidregels van de VIV moet de aangemelde locatie verplaatst worden van een extensiveringgebied naar een landbouwontwikkelingsgebied om hiermee een ruimtelijke en milieutechnische winst te behalen.
Daarom heeft Maatschap Hendrikx-v/d Laak in het landbouwontwikkelingsgebied en concentratiegebied intensieve veehouderijen (LOG Witveldweg) een locatie aangekocht aan de Losbaan. Op het moment dat de nieuwe locatie gerealiseerd is zullen de activiteiten op de huidige locatie, Hombergerweg 84, beëindigd worden, zal de milieuvergunning ingetrokken worden en worden de bedrijfsgebouwen gesloopt.
Huidige situatie en plan.
Het bedrijf van Maatschap Hendrikx-v/d Laak telt momenteel 4 locaties, namelijk:
In totaal worden ca. 150 fokzeugen en 2900 vleesvarkens/opfokzeugen gehouden op de diverse locaties. Het streven is om de locatie Hombergerweg 84 in het kader van de VIV te verplaatsen naar de locatie aan de Losbaan om daar een nieuw varkensbedrijf op te richten. De andere locaties zullen voorlopig gehandhaafd blijven (behalve Hombergerweg 84).
Het is de wens om op de nieuwe locatie aan de Losbaan eerst de zeugenstallen en vervolgens de vleesvarkensstallen te realiseren, zodat op termijn een gesloten bedrijf ontstaat.
Het bedrijf zal dus in 2 fasen worden gerealiseerd:
Hierdoor ontstaat een nieuw bedrijf met alle voordelen van meer efficiënte diertransporten, minder ziekte insleep, meer efficiënte productiemethode etc. Verder geeft een grotere omvang ook schaalvoordelen bij bijvoorbeeld aankoop van voer (kwantumkortingen) en bij verkoop van dieren (toeslagen).
De locatie aan de Losbaan is ook dusdanig gekozen dat een directe ontsluiting mogelijk is naar Lottum. De afvoer van mest kan dan ook rechtstreeks plaatsvinden op (eigen) percelen in Lottum. Ook de aan- en afvoer van dieren is hiermee goed geregeld.
Een oprichtingsvergunning als bedoeld in de Wet Milieubeheer is ingediend voor fase 1 en is in procedure. De vergunning is op 30 juni 2009 verleend door de gemeente horst aan de Maas (kenmerk 2008-48). Op 3 maart 2010 is een nieuwe milieuvergunning aangevraagd als gevolg van bouwkundige afwijkingen ten opzichte van de eerder verleende vergunning. De nieuwe vergunning zal in april/mei verleend worden.
Voorafgaand aan de aanvraag milieuvergunning is de aanmeldingsnotitie voor beoordeling Mer-plicht voorgelegd aan de gemeente Horst aan de Maas. Op 20 augustus 2008 hebben Burgemeester en wethouders van de gemeente Horst aan de Maas besloten dat géén milieueffectrapportage hoeft worden opgesteld (nr 2008-48)
De nieuwe locatie is gelegen in het Bestemmingsplan Buitengebied. Conform dit bestemmingsplan is nieuwvestiging mogelijk. Aangezien de locatie Losbaan geen directe bouwtitel heeft moet een Wro procedure (art 3.10 - projectbesluit) worden doorlopen. Deze onderbouwing vormt daar een onderdeel van en is bedoeld voor de realisering van fase 1.
De plannen zijn besproken met de gemeente en getoetst aan rijks-, provinciaal en gemeentelijk beleid. Aangezien het mogelijk is een agrarisch bedrijf te vestigen aan de Losbaan, heeft de gemeente aangegeven mee te willen werken aan de verplaatsing van het bedrijf Hombergerweg 84 naar de Losbaan.
Onderstaande figuur betreft een schets van de nieuwe situatie.
Fase 1:
Fase 2: volgt later
Uitbreiding bouwkavel fase 2: 7.095 m2
Totaal oppervlakte bouwkavel fase 1 en fase 2: 13.725 m2
1.2 Projectlocatie
De betreffende locatie is gelegen aan de Losbaan te Grubbenvorst. De locatie ligt in het middelpunt van de kernen Horst – Lottum - Grubbenvorst. In de directe omgeving zijn diverse agrarische bouwblokken en enkele burgerwoningen gelegen. Het accent in het gebied ligt duidelijk op agrarische bedrijvigheid. Het gebied is dan ook aangewezen als landbouwontwikkelingsgebied. In het kader van de Gebiedsvisie LOG Witveldweg hebben zich in de omgeving van de Losbaan al twee intensieve veehouderijen gevestigd (vleeskalverenhouderij en vleesvarkenshouderij). Het exploiteren van een varkensbedrijf (intensieve veehouderij) past binnen dit gebied. Onderstaande figuur is een kopie uit de topografische atlas van de betreffende locatie.