direct naar inhoud van 6.5 Water
Plan: Wouterstraat
Status: ontwerp
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.1507.PBAMWOUTERSTRAAT09-OH01

6.5 Water

Hieronder wordt beschreven op welke wijze rekening wordt gehouden met de gevolgen voor de waterhuishouding. De ontwikkelingen aan de Wouterstraat hebben niet in betekenende mate invloed op de waterkundige situatie in het plangebied. De locatie is gelegen in een volgens het Waterschap Peel- en Maasvallei 'intermediair' gebied en niet gelegen in een waterwingebied of grondwaterbeschermingsgebied en bestaat uit droge zandgronden.

Het afvalwater zal met voorgestane ontwikkeling nauwelijks toenemen. De extra woningen worden aangesloten op de bestaande gemeentelijke riolering. Het afvalwater zal hierop worden afgevoerd. Hiertoe worden rioolaansluitingen gerealiseerd nadat deze zijn aangevraagd bij de gemeente (bouwvergunning).

Omdat de ontwikkelingen plaats hebben in combinatie met sloop van bestaande bebouwing zal deze niet leiden tot een toename van de verharde oppervlakte. Zodoende zal de hemelwaterafvoer niet toenemen. Bovendien zal de hemelwaterafvoer separaat plaatsvinden van het afvalwater.

Het hemelwater zal infiltreren op eigen gronden en binnen het plangebied volgens onderstaande berekening conform de watertoets.

Watertoets

Binnen het projectgebied vindt geen toename van het afvoerend verhard oppervlak plaats. Desondanks wordt het hemelwater, afkomstig van het af te splitsen woongedeelte, geinfiltreerd binnen het plangebied. Het gaat hierbij om een oppervlakte van ca 1000 m2 (incl verharding).

De gemiddeld laagste grondwaterstand (GLG) is >= 180 cm beneden het maaiveld en de gemiddeld hoogste grondwaterstand is >= 140 cm beneden het maaiveld.

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.PBAMWOUTERSTRAAT09-OH01_0011.jpg"

De K-waarde geeft de mate van infiltratiegeschiktheid aan van de bodem in een bepaald gebied. In onderhavige situatie heeft de bodem een K-waarde van 0,75 – 1,5 m/dag. De onderhavige gronden zijn derhalve meer dan gemiddeld geschikt voor infiltratie van hemelwater mits de grondwaterstand voldoende laag is (> 1,0 meter). In onderhavige situatie is de grondwaterstand voldoende laag.

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.PBAMWOUTERSTRAAT09-OH01_0012.jpg"

Het plangebied is derhalve geschikt om het overtollige hemelwater te infiltreren in de bodem. Uit onderstaande figuur blijkt dat binnen het perceel de grond in zuidelijke richting enigszins afhellend is. Dat betekent dat een natuurlijke infiltratie verwezenlijkt kan worden waarbij het gebied ten zuiden van de toekomstige woningen als infiltratiegebied aangeduid kan worden. De oppervlakte van dit infiltratiegebied bedraagt ruim 1000 m2. Het hoogteverschil bedraagt slechts 20-30 centimeter. De infiltratiecapaciteit bedraagt 1000 m2 x 0,20 m = 200 m3

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.PBAMWOUTERSTRAAT09-OH01_0013.jpg"

De oppervlakte van bebouwing + verharding waarvan het hemelwater geinfiltreerd dient te worden bedraagt ca 1000 m2. Bij de berekening wordt uitgegaan van relevante regenbuien, eens per 10 en eens per 100 jaar.

Regenval bij T = 10

1000 x 50 mm = 50 m3 hemelwater

Regenval bij T = 100

1000 x 84 mm = 84 m3 hemelwater

De totaal aan te voeren neerslaghoeveelheid betreft 84 m3. De infiltratievoorziening heeft een capaciteit van 200 m3. Het totale bergingsvolume bedraagt minimaal 0,75 m/dag x 200 m3= 150 m3/dag. De ledigingstijd bij een opslagvoorziening van 150 m3 en een instromende hoeveelheid van 84 m3 bedraagt ca 13 uur. Deze tijd is ruim acceptabel.

Omdat het plangebied kleiner dan 2000 m2 bedraagt en het plangebied niet is gelegen in een aandachtsgebied hoeft voor onderhavige situatie geen wateradvies bij Waterschap Peel- en Maasvallei aangevraagd te worden en is het aspect 'water' geen belemmering voor de gewenste ontwikkeling.