Plan: | Wouterstraat |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1507.PBAMWOUTERSTRAAT09-OH01 |
Op basis van de Flora- en Faunawet moet bij alle geplande ruimtelijke ingrepen nagegaan worden of er schade wordt toegebracht aan beschermde planten- en diersoorten. In de wet is vastgelegd welke handelingen ten aanzien van beschermde soorten verboden zijn. Als de uitvoering van het plan een of meerdere verboden handelingen met zich meebrengt, is ontheffing nodig van de verbodsbepalingen.
De beschermde soorten worden als volgt onderscheiden:
- de rode lijst-soorten
- niet bedreigde maar wel minder algemeen voorkomende soorten
- algemeen voorkomende soorten
Als soorten uit de eerste categorie door het project schade zullen leiden, is het de vraag of het project wel doorgang kan vinden. Bij soorten uit de tweede categorie zal in ieder geval aangetoond moeten worden dat geen afbreuk wordt gedaan aan de gunstige staat van instandhouding van de soort. Pas dan zal ontheffing verkregen kunnen worden. Voor de soorten uit de derde categorie geldt een algemene vrijstelling, waarbij de algemene zorgplicht uit de Flora- en Faunawet centraal staat.
Natuurloket
Voor de verkenning van de omgeving ten behoeve van de ruimtelijke onderbouwing is gebruik gemaakt van de gegevens afkomstig van het Natuurloket. In het kilometervak waarin de beoogde locatie aan de Wouterstraat gelegen is wordt melding gemaakt van de aanwezigheid van zoogdieren, broedvogels en vissen. In de omgeving zijn diverse houtopstanden waar de meeste dieren waarschijnlijk zullen voorkomen. Het is onwaarschijnlijk dat de soorten ter hoogte van de kippenstallen zijn gesignaleerd.
Gegevens broedvogels
Voorgaande constatering wordt bevestigd door de natuurgegevens van de provincie Limburg. Ter plaatse van de ingreep zijn geen rode lijst soorten of andere bedreigde (broed-) vogels aanwezig. In 2003 is in de nabijheid van het plangebied een groene specht gesignaleerd.
Groene spechten zijn standvogels van open loofbossen, hoogstamboomgaarden, parken en oude houtsingels. Als broedplaats verkiest de groene specht meestal een zelfgehakt hol in een oude loofboom. Het voedsel bestaat uit grote mieren (vooral rode bosmieren) en wordt meestal op de grond verzameld. Door de realisatie van een bouwkavel cq woning worden geen bomen (leefgebieden) van de groene specht aangetast. Integendeel, voor de realisatie van de bouwkavels wordt bestaande bebouwingen afgebroken. Daarmee heeft het initiatief geen negatief effect voor eventueel aanwezige groene spechten.
Voor werkzaamheden in het kader van ruimtelijke inrichting en ontwikkeling behoeft voor de overige algemene soorten geen ontheffing te worden aangevraagd. Mochten er tijdens de uitvoering van de werkzaamheden in de directe omgeving vogelnesten worden aangetroffen, dan dienen maatregelen te worden genomen waardoor nadelige effecten zoveel mogelijk worden voorkomen.
Gegevens beschermde planten
Uit de inventarisatie van de in de omgeving voorkomende plantensoorten blijkt dat er op de locatie zelf geen beschermde plantensoorten voorkomen. Wel zijn er in de omgeving een beperkt aantal Limburgse lijst en schaarse soorten aangetroffen.
In de nabijheid van het plangebied zijn geen flora- en faunawetsoorten (planten) gesignaleerd. Een overtreding in het kader van de verbodsbepalingen uit de Flora en Faunawet is niet aan de orde, waardoor een ontheffing niet vereist is. De geplande ontwikkeling kan daarmee doorgang vinden zonder een ontheffing in het kader van de Flora en Faunawet.
Gezien bovenstaande is aanvullend onderzoek naar flora- en fauna niet nodig en kan de gewenste toekenning van de bouwkavel plaatsvinden.