direct naar inhoud van 3.2 Notitie 'woningbouw op particuliere grond'
Plan: Wouterstraat
Status: ontwerp
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.1507.PBAMWOUTERSTRAAT09-OH01

3.2 Notitie 'woningbouw op particuliere grond'

De gemeenteraad van Horst aan de Maas heeft op 10 april 2007 de notitie woningbouw op particuliere grond vastgesteld. De notitie heeft enkel betrekking op verzoeken voor woningbouw die niet binnen het bestemmingsplan passen, inclusief de in het bestemmingsplan opgenomen vrijstellings- of wijzigingsmogelijkheden. Op die manier kan via een bepaalde procedure het verzoek toch gerealiseerd worden (artikel 11 WRO). Indien dit niet mogelijk is, moet het gemeentebestuur beoordelen of het plan alsnog gerealiseerd kan worden middels een herziening van het bestemmingsplan of een vrijstelling van het bestemmingsplan volgens artikel 19 lid 1, 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Sinds 1 juli 2008 is de nieuw Wet ruimtelijke ordening in werking getreden. In het kader van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening kan een en ander mogelijk gemaakt worden door het volgen van een projectbesluitprocedure (art 3.10 Wro).

In de notitie worden criteria geformuleerd voor incidentele woningbouw in de kernen. Het onderhavige verzoek voor de bouw van twee woningen aan de Wouterstraat is beoordeeld aan de criteria in de notitie en stedenbouwkundig akkoord bevonden op grond van de overweging dat sprake is van opschoning van stallen en kwaliteitsverbetering. In de notitie is een voorrangsregeling opgenomen voor het opheffen van planologische en/of milieutechnische knelpunten. Ten behoeve van het verkrijgen van medewerking om de bouwkavels te realiseren dient het initiatief verder vorm gegeven te worden door middel van een schetsplan danwel het indienen van een bouwaanvraag. Deze ruimtelijke onderbouwing betreft de onderbouwing ten behoeve van de planologische realisatie van twee bouwkavels.

Kwaliteitsverbetering

De kwaliteitsverbetering ter plekke is tweeledig, enerzijds worden twee kippenstallen gesloopt en anderzijds wordt door landschappelijk inpassing kwaliteitsverbetering ter plekke gerealiseerd. Deze kwaliteitsverbetering is op onderstaande schets weergegeven. Het stedenbouwkundig plan is als bijlage 1 toegevoegd aan deze ruimtelijke toelichting.

De zuidelijke delen van de percelen grenzen aan de Putweg. De overgang van de ten oosten en westen van het plangebied gelegen percelen naar de Putweg is vormgegeven met hagen en bomen. Aansluiting wordt gezocht met bestaande structuren middels de aanplant van een haag en bomenrij. De haag bestaat uit een 320 gewone beuken en de bomenrij uit 7 zomereiken.