direct naar inhoud van 4.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Op den Bergen 6 Sevenum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1507.BPSNOPDENBERGEN6-VA01

4.3 Gemeentelijk beleid

4.3.1 Visie (verblijfs)recreatie Horst aan de Maas

De gemeente Horst aan de Maas wil zich met deze visie richten op een divers en kwalitatief hoogwaardig toeristisch en recreatief aanbod. Belangrijke uitgangspunten zijn:

  • Verantwoord doorontwikkelen van bestaande recreatiebedrijven;
  • Nieuwe initiatieven moeten onderscheidend en vernieuwend zijn.

In de sector zijn verschillende trends zichtbaar. De visie verblijfsrecreatie gaat hier verder op in. De gemeente Horst aan de Maas streeft naar kwalitatief sterke toeristische (verblijfs)recreatie met een hoog onderscheidend karakter. Waarbij wordt onderkend dat verdere ontwikkeling van bestaande bedrijven noodzakelijk is om goede kwaliteit te kunnen garanderen. Daarnaast wordt gestreefd naar verbreding van de bedrijfsvoering. Combinaties van kampeerterreinen en binnenaccommodaties worden gestimuleerd, alsook het aanbieden van andere dagrecreatieve voorzieningen naast verblijfsrecreatie. Belangrijk hierbij is de kwaliteit en het diverse aanbod. Nieuwe activiteiten moeten daarom iets toevoegen waardoor het geheel onderscheidend en vernieuwend is voor de gemeente. Bij stapeling van nevenactiviteiten wordt dit beoordeeld als een nieuw initiatief.

Wanneer spreekt men van een hoge kwaliteit?

'Kwaliteit' kan worden gedefinieerd als gemiddeld hoog wordt gescoord op:

  • Goede onderhoudstaat van de accommodatie;
  • Landschappelijke inpassing;
  • Moderne en schoon sanitair, keuken;
  • Ruimere slaapkamer, verblijfsruimten en staplaatsen;
  • Aanwezigheid aanvullende faciliteiten;
  • Onderscheidend, vernieuwende productformule;
  • Comfortabel en veilig;
  • Hoog niveau van klantenservice en gastvrijheid;
  • Organisatie van activiteiten voor gasten;
  • Professionele, creatieve en vernieuwende marktbewerking.

Wanneer is men onderscheidend?

'Onderscheidend' kan worden gedefinieerd als gemiddeld hoog wordt gescoord op:

  • Het bieden van meer kwaliteit t.o.v. het bestaande gemeentelijke aanbod (zie bovenstaande opsomming), zodat dit leidt tot het inzetten op een ander segment in de markt;
  • Verbreding van het product, met andere vormen van verblijfsrecreatie of dagrecreatie;
  • Seizoensverlenging en het aantrekken van nieuwe doelgroepen door meer 'winterharde' accommodaties, zoals gastenkamers (B&B), vakantieappartementen, groepsaccommodaties, etc. De nadruk moet daarbij liggen op inpandige voorzieningen;
  • Inbedding van een bijzonder thema in product, marketing en activiteiten;
  • Inzetten op specifieke, voor Horst aan de Maas bij voorkeur nieuwe doelgroepen;
  • Landschappelijk onderscheid, bijvoorbeeld met een landgoed- of landschapscamping;
  • Verknoping van activiteiten samen met andere bedrijven, waaronder dagrecreatie.

Hoewel er in casu geen sprake is van verblijfsrecreatie en de dagactiviteiten voor senioren met een beperking niet echt getypeerd kunnen worden als dagrecreatie, wordt toch beoordeeld of de nieuwe functie vernieuwend en onderscheidend is.

Het initiatief richt zich op ouderen met een beperking. De wijze van opzet van de activiteiten voor deze doelgroep binnen een zorgboerderij-achtige omgeving kan worden aangemerkt als een nieuwe productformule. Door tevens in te zetten op een combinatie van activiteiten door andere aanbieders hierbij te betrekken, kan het initiatief ook een economische impuls zijn buiten het eigen bedrijf.

De organisatie van de activiteiten vindt plaats door initiatiefneemster die nu reeds werkzaam is in de zorg (gehandicaptenzorg, verpleeghuiszorg en thuiszorg); deze jarenlange ervaring zal een goede organisatie van de zorgactiviteiten tot gevolg hebben.

Gesteld kan derhalve worden dat de (dagrecreatieve) zorgactiviteiten passen binnen de Visie (verblijfs)recreatie Horst aan de Maas.

4.3.2 Bestemmingsplan "Buitengebied Sevenum 2009"

Op 31 maart 2009 heeft de gemeenteraad van Sevenum het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied vastgesteld. Dit vastgestelde plan goedkeuring is door gedeputeerde staten goedgekeurd op 1 december 2009.

Volgens dit bestemmingsplan heeft het plangebied de bestemming 'Agrarisch - bouwkavel' gekregen met de aanduidingen 'bb' en 'sg': beugelbaan en schrobbergolf. Onderstaand is de uitsnede uit de plankaart weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.BPSNOPDENBERGEN6-VA01_0010.jpg"

De gronden met deze bestemming zijn bedoeld voor de uitoefening van een agrarisch bedrijf, bedrijfsmatige nevenactiviteiten en voorzieningen van openbaar nut. Niet-agrarische nevenactiviteiten zijn uitsluitend toegestaan voor zover nader aangeduid en voor zover het een ondergeschikt bestanddeel van het agrarisch bedrijf betreft, zowel in omvang, arbeid en inkomen. Binnen deze bestemming is de volgende niet-agrarische nevenactiviteit toegestaan:

- ter plaatse van de aanduiding (bb) is een beugelbaan toegestaan

- ter plaatse van de aanduiding (sg) zijn voorzieningen ten behoeve van schrobbergolf toegestaan.

 

Ingevolge dit bestemmingsplan kunnen burgemeester en wethouders vrijstelling verlenen:

- teneinde maatschappelijke voorzieningen in de vorm van een zorgfunctie toe te staan bij een agrarisch bedrijf;

- teneinde recreatieve nevenactiviteiten zoals het verstrekken van logies en ontbijtvoorzieningen, het verzorgen van een pleisterplaats, exposities, verhuur van fietsen, huifkarren e.d.,toe te kunnen staan bij een agrarisch bedrijf;

- teneinde voorzieningen ten behoeve van kleinschalig kamperen toe te staan (maximaal 25 kampeerplaatsen), mits gekoppeld aan het agrarisch bedrijf op de desbetreffende agrarische bouwkavel.

Omdat de niet-agrarische bedrijfsactiviteiten samen een groot deel van het toekomstige gebruik betreft en niet meer valt te scharen onder 'nevenactiviteiten', valt onderhavig initiatief net buiten de vrijstellingsbevoegd van burgemeester en wethouders.

De gemeente Horst aan de Maas acht deze ruimtelijke ontwikkeling echter wenselijk en heeft dan ook bij schrijven van 23 januari 2012 laten weten medewerking te willen verlenen aan onderhavig project door de vaststelling van een planologisch-juridische regeling in de vorm van een bestemmingsplan.