direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Buitengebied Horst aan de Maas, veegplan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1507.HMVEEGPLAN2019-BPV1

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding en doel

Op 19 december 2017 is het bestemmingsplan Buitengebied Horst aan de Maas vastgesteld.

Voor een aantal ontwikkelingen in het buitengebied van Horst aan de Maas zijn aanvragen ingediend. Daarnaast is in de praktijk gebleken dat als gevolg van voortschrijdende inzichten en particuliere wensen verschillende kleine aanpassingen van het bestemmingsplan wenselijk zijn.

Om al deze correcties door te voeren, is het voorliggende veegplan opgesteld. Het voorliggende bestemmingsplan vormt een herziening op het bestemmingsplan 'Buitengebied Horst aan de Maas'.

1.2 Plangebied

Het plangebied betreft verschillende locaties gelegen in het buitengebied van de gemeente Horst aan de Maas. De wijzigingen uit het voorliggende veegplan betreffen de locaties, zoals hieronder met de rode gebiedjes is weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.HMVEEGPLAN2019-BPV1_0001.png"

1.3 Geldend bestemmingsplan

Voor het plangebied is het bestemmingsplan Buitengebied Horst aan de Maas, zoals vastgesteld op 19 december 2017, het vigerende kader.

1.4 Leeswijzer

De verschillende typen aanpassingen worden per hoofdstuk behandeld. In hoofdstuk 2 zijn de initiatieven opgenomen, die verwerkt worden in het voorliggende veegplan. In hoofdstuk 3 worden diverse ambtshalve aanpassingen toegelicht. Hoofdstuk 4 gaat in op de onderzoeksaspecten. Hoofdstuk 5 bevat een beknopte toelichting op de juridische aspecten. In hoofdstuk 6 wordt ingegaan op de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid.

Hoofdstuk 2 Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen

In dit hoofdstuk worden een aantal particuliere intiatieven vermeld, die meeliften met dit veegplan. De onderbouwing van deze initiatieven heeft plaatsgevonden in de vorm van een ruimtelijke onderbouwing per geval. Deze zijn als bijlage bij deze toelichting opgenomen.

2.1 Broekhuizerdijk 50, Melderslo

Op het perceel aan Broekhuizerdijk 50 is een voormalige champignonkwekerij met bedrijfswoning aanwezig. De champignonkwekerij wordt thans gebruik voor opslag van diverse materialen. De bijbehorende landbouwgronden (ca. 4,5 hectare) worden reeds verpacht.

De champignonkwekerij is beëindigd. Voortzetting van het bedrijf is economisch niet haalbaar. De eigenaar van het perceel heeft het voornemen om de bestaande bedrijfswoning om te zetten naar een burgerwoning. Hierdoor kan de verkoop van de woning worden vereenvoudigd. Om het plan uit te kunnen voeren wordt het geldende bestemmingsplan 'Buitengebied Horst aan de Maas' ter plaatse herzien.

In 2017 is een positief besluit genomen op het principeverzoek om de bestemming Agrarisch met waarden van het perceel aan Broekhuizerdijk 50 te Melderslo te wijzigen in de bestemming Wonen. De locatie ligt aan de rand van TOV ontwikkelingsgebied De Hanenberg. Om medewerking te verlenen dient de grens van het TOV ontwikkelingsgebied te worden aangepast.

De ruimtelijke onderbouwing is als Bijlage 1 Ruimtelijke onderbouwing Broekhuizerdijk 50 bij deze toelichting opgenomen.

Verbeelding
Het gehele bouwvlak binnen het blauwe kader is verwijderd. De woning en het erf krijgen de bestemming 'Wonen', ter plaatse van het hieronder weergegeven gele vlak. De gebiedsaanduiding 'overige zone - ontwikkelingsgebied TOV' wordt aangepast.

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.HMVEEGPLAN2019-BPV1_0002.png"

2.2 Kempweg 14, Meterik

Op het perceel aan Kempweg 14 is een bedrijfswoning aanwezig, behorend bij het glastuinbouwbedrijf aan Kempweg 16. Het glastuinbouwbedrijf is nog functioneel. De eigenaar van het perceel heeft het voornemen om de bestaande bedrijfswoning om te zetten naar een plattelandswoning. Om het plan uit te kunnen voeren wordt het geldende bestemmingsplan 'Buitengebied Horst aan de Maas' ter plaatse herzien.

In 2015 is een positief besluit genomen op het principeverzoek om de bedrijfswoning op het perceel aan Kempweg 14 te Meterik om te zetten naar een plattelandswoning. Tot op heden is daar niets mee gedaan vanwege de ligging in concentratiegebied. Gezien het coalitieakkoord waarin is aangegeven dat dit weer wel mogelijk gemaakt moet worden wordt voorgenomen ontwikkeling meegenomen in voorliggend veegplan.

Toen de regeling voor plattelandswoningen nauwelijks twee jaar oud was, is de Wet plattelandswoningen grondig beperkt door een uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. In tegenstelling tot de wet, oordeelde de Afdeling dat er wel gekeken moet worden naar de luchtkwaliteit. Bij glastuinbouw doet zich dat niet zo zeer voor. In een andere uitspraak oordeelde de Afdeling dat er ook gekeken moet worden naar de mate van geluid- en stankoverlast die er bij de plattelandswoning mag zijn. Aangetoond moet worden dat zich een aanvaardbare woon- en leefsituatie voordoet. Om dit aan te tonen worden er verschillende richtlijnen voor onder meer geluid en stank gehanteerd. Zo wordt er voor geluidsoverlast in beginsel een minimale afstand van 10 of 30 meter tussen de woning en een glastuinbouwbedrijf gehanteerd, afhankelijk van het gebied waar de woning ligt. Als deze afstand aanwezig is, kan er in principe vanuit worden gegaan dat er sprake is van een goede woon- en leefsituatie. Bij een kleinere afstand zal er onderzoek moeten worden gedaan. Dan moet er bijvoorbeeld geluidsonderzoek worden gedaan.

Om een plattelandswoning aan Kempweg 14 te Meterik toe te staan dient te worden aangetoond dat sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Binnen een afstand van 10-30 m tot de woning staan aan beide zijden van de woning 2 waterbassins. De glastuinbouw ligt op een afstand van 30 m of meer van de woning. In de nabijheid van de woning komen geen bedrijfsactiviteiten voor die een negatieve invloed op de luchtkwaliteit kunnen veroorzaken.

In 2018 is akoestisch onderzoek uitgevoerd en een advies opgesteld over vrijkomende drift van de in de omgeving aanwezige kassen, zie Bijlage 2 Akoestisch rapport Kempweg 14 en Bijlage 3 Advies vrijkomende drift Kempweg 14. Uit de rapporten kan worden geconcludeerd dat ter plaatse van de woning aan Kempweg 14 met betrekking tot de aspecten 'geluid' en 'vrijkomende drift' sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.

Verbeelding
De aanduiding 'specifieke vorm van wonen - plattelandswoning' wordt opgenomen ter plaatse van de om te zetten bedrijfswoning (blauw kader).

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.HMVEEGPLAN2019-BPV1_0003.png"

2.3 Kreuzelweg 5a, Horst

Op het perceel aan Kreuzelweg 5a te Horst is een voormalig agrarisch bedrijf in de vorm van een varkenshouderij met agrarische bedrijfswoning aanwezig. De eigenaar van het perceel heeft het voornemen om de bedrijfsbebouwing een functiewijziging te laten ondergaan naar een lichte bedrijfsbestemming ten behoeve van bedrijvigheid in milieucategorieën 1 en 2. Aanvullend heeft de eigenaar van het perceel het voornemen om de voormalige agrarische bedrijfswoning om te zetten naar een burgerwoning. Het bedrijf Turning Point - Licht, LED & Geluid heeft deze locatie verworven en zal hier bedrijfsactiviteiten verrichten. Het bedrijf verhuurt licht- en geluidapparatuur, geeft adviezen en verkoopt producten en diensten op het gebied van licht, LED en geluid. Het bedrijf is thans gevestigd aan de Helmesstraat 10a te Horst. Deze locatie ligt midden in een woonwijk met onvoldoende uitbreidingsmogelijkheden. De nieuwe locatie aan Kreuzelweg 5a te Horst voorziet in de behoefte aan een ruim bedrijfsgebouw, parkeer- en manoeuvreermogelijkheden en heeft minder impact op de functies in de omgeving. De woning zal door de bedrijfsvoerder bewoond gaan worden. Om het plan uit te kunnen voeren wordt het geldende bestemmingsplan 'Buitengebied Horst aan de Maas' ter plaatse herzien.

In 2017 is een positief besluit genomen op het principeverzoek om de bestaande agrarische bedrijfswoning en overige bebouwing een functiewijziging te laten ondergaan naar een lichte bedrijfsbestemming ten behoeve van bedrijvigheid in de milieucategorieën 1 en 2. De voormalige agrarische bedrijfswoning wordt omgezet naar een burgerwoning.

De ruimtelijke onderbouwing is als Bijlage 4 Ruimtelijke onderbouwing Kreuzelweg 5a bij deze toelichting opgenomen. Het plangebied ligt binnen de geluidzone van de Kreuzelweg en de Tienrayseweg. Voor de omzetting van de bedrijfswoning naar een burgerwoning is akoestisch onderzoek uitgevoerd, zie Bijlage 5 Akoestisch rapport Kreuzelweg 5a. Uit het rapport kan worden geconcludeerd dat ter plaatse van de woning aan Kreuzelweg 5a met betrekking tot de aspecten 'geluid' sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.

Verbeelding
Het perceel krijgt een bestemming 'Wonen', ter plaatse van de om te zetten bedrijfswoning. De overige gronden van het perceel krijgen de bestemming 'Bedrijf'. Rond de bestaande bedrijfsbebouwing wordt een bouwvlak opgenomen. Op onderstaande afbeelding is een luchtfoto met de bestemmingsvlakken weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.HMVEEGPLAN2019-BPV1_0004.jpg"

2.4 Wevertweg 8, Horst

Op het perceel aan Wevertweg 8 te Horst is een woon- en activiteitenboerderij en feestlocatie gevestigd. Het perceel is bestemd als 'Recreatie - Dagrecreatie' met de aanduiding 'specifieke vorm van recreatie - activiteitenboerderij'. De totale oppervlakte van de recreatieve bestemming is 2,7 hectare. Op het perceel is een bedrijfswoning aanwezig, die per abuis niet is meegenomen in het geldende bestemmingsplan Buitengebied Horst aan de Maas. De nieuwe eigenaar van het bedrijf met omliggende percelen wil het bedrijf voortzetten. Dat betekent dat in voorliggend veegplan de bestemming in die zin aangepast moet worden, dat er een bedrijfswoning ter plaatse is toegestaan.

In 2018 is een positief besluit genomen op het principeverzoek, om op het perceel aan Wevertweg 8 te Horst een bedrijfswoning toe te staan. Ruimtelijk gezien zijn er geen bezwaren tegen het bestemmen van de bedrijfswoning binnen het aanwezige bouwvlak.

Verbeelding
De bedrijfswoning krijgt binnen het aanwezige bouwvlak de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden (1)'.

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.HMVEEGPLAN2019-BPV1_0005.png"

2.5 Grubbenvorsterweg 42, Lottum

Op het perceel aan Grubbenvorsterweg 42 te Lottum is een voormalig agrarisch bedrijf met bedrijfswoning aanwezig. Het agrarische bedrijf is in december 2017 beëindigd. De eigenaar van het perceel heeft het voornemen om de voormalige bedrijfswoning inclusief tuin om te zetten naar een burgerwoning. De voormalige agrarische bedrijfsbebouwing wordt omgezet naar bijgebouwen behorende bij de burgerwoning. Om het plan uit te kunnen voeren wordt het geldende bestemmingsplan 'Buitengebied Horst aan de Maas' ter plaatse herzien.

In 2018 is een positief besluit genomen op het principeverzoek om de bestemming Agrarisch met waarden van het perceel aan Grubbenvorsterweg 42 te Lottum te wijzigen in de bestemming Wonen. De voormalige agrarische bedrijfswoning wordt omgezet naar een burgerwoning. De toegestane totale gezamenlijke oppervlakte van alle bijbehorende bouwwerken is 300 m2.

De ruimtelijke onderbouwing is als Bijlage 6 Ruimtelijke onderbouwing Grubbenvorsterweg 42 bij deze toelichting opgenomen.

Verbeelding
Het gehele bouwvlak wordt verwijderd binnen het hieronder weergegeven blauwe kader. Het perceel krijgt een bestemming 'Wonen', ter plaatse van het hieronder weergegeven gele vlak. Op het gele vlak komt ook de aanduiding 'oppervlakte'.

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.HMVEEGPLAN2019-BPV1_0006.png"

2.6 Kannegietweg 12, Meterik

Aan de Kannegietweg 12 te Meterik is een voormalige champignonkwekerij met bedrijfswoning aanwezig. De champignonkwekerij is beëindigd. De bedrijfsbebouwing is reeds jaren in gebruik al opslagruimte. De eigenaar van het perceel heeft een deel van de kwekerij ingericht als fijntimmerplaats met opslagruimte voor hout en andere benodigdheden en een garage. De eigenaar wenst het perceel te bestemmen conform het huidige gebruik om ook in de toekomst in opdracht fijntimmerwerk uit te kunnen voeren. Het plan omvat de bestemmingswijziging van champignonkwekerij naar fijntimmerwerkplaats en opslagruimte. De wijziging vindt plaats binnen de bestaande gebouwen, er wordt niets bijgebouwd. De bedrijfswoning blijft als zodanig bestaan. De bestaande inritten, verhardingen en aanplant van het bedrijf blijven intact.

Om het plan uit te kunnen voeren wordt het geldende bestemmingsplan 'Buitengebied Horst aan de Maas' ter plaatse herzien.

Met voorliggend veegplan wordt de bestemming 'Agrarisch met waarden' met de functieaanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - champignonkwekerij' omgezet naar 'Bedrijf' met de aanduidingen 'specifieke vorm van bedrijf - timmerbedrijf' en 'opslag'.

De ruimtelijke onderbouwing is als Bijlage 7 Ruimtelijke onderbouwing Kannegietweg 12 bij deze toelichting opgenomen. In de bijlage wordt in paragraaf 4.5 nog gemeld dat het bodemonderzoek nog gaande is. Dat is inmiddels ook afgerond en in Bijlage 8 bij deze toelichting opgenomen.

Verbeelding
Het perceel krijgt, ter plaatse van het hieronder weergegeven blauwe kader, de bestemming 'Bedrijf' en de aanduidingen 'specifieke vorm van bedrijf - timmerbedrijf' en 'opslag'. De aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - champignonkwekerij' wordt van het perceel verwijderd.

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.HMVEEGPLAN2019-BPV1_0007.png"

Hoofdstuk 3 Ambtshalve wijzigingen

3.1 Meerlosebaan 1c, Grubbenvorst

Voor de huisvesting van arbeidersmigranten op het perceel aan Meerlosebaan 1c te Grubbenvorst is in het verleden een vergunning verleend. Per abuis is in het geldende bestemmingsplan Buitengebied Horst aan de Maas huisvesting van arbeidsmigranten op het perceel aan Meerlosebaan 1 toegestaan in plaats van op het perceel aan Meerlosebaan 1c. Op het perceel aan Meerlosebaan 1c te Grubbenvorst worden de gronden met de bestemming ´Agrarisch met waarden´ voorzien van de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - nevenactiviteit'.

Verbeelding
Het perceel aan Meerlosebaan 1c te Grubbenvorst krijgt de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - nevenactiviteit', ter plaatse van het hieronder weergegeven blauwe kader.

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.HMVEEGPLAN2019-BPV1_0008.png"

Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:

  • Bijlage 1 Overzicht agrarische nevenactiviteiten als opgenomen in de bijlagen bij de regels wordt aangepast. In de tabel wordt een regel met het adres Meerlosebaan 1 met de activiteit 'huisvesting van arbeidsmigranten' toegevoegd.

3.2 Meerlosebaan 1, Grubbenvorst

Op het perceel Meerlosebaan 1 te Grubbenvorst wordt de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - nevenactiviteit' verwijderd. Deze was ten onrechte in het bestemmingsplan opgenomen. Deze fout wordt nu hersteld.

Verbeelding
De aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - nevenactiviteit' wordt ter plaatse van het hieronder weergegeven blauwe kader verwijderd.

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.HMVEEGPLAN2019-BPV1_0009.png"

Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:

  • Bijlage 1 Overzicht agrarische nevenactiviteiten als opgenomen in de bijlagen bij de regels wordt aangepast. In de tabel wordt de regel met het adres Meerlosebaan 1 met de activiteit 'huisvesting van arbeidsmigranten verwijderd.

3.3 Venloseweg 34/36, Grubbenvorst

In 1989 is een tijdelijke vergunning verleend voor twee bedrijfswoningen. Deze vergunning is op 16 augustus 1994 omgezet in een vergunning voor onbepaalde tijd. De twee bedrijfswoningen zijn ten onrechte nooit in het bestemmingsplan opgenomen. Op 11 en 12 maart 2019 heeft de zitting van het bestemmingsplan 'Buitengebied Horst aan de Maas' bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State plaatsgevonden en is het beroep inzake de Venloseweg 34/36 behandeld. Ter zitting is door appellant aangegeven dat het beroep wordt ingetrokken en afgesproken is dat er een aanduiding plattelandswoning wordt opgenomen in het veegplan. Op het perceel Venloseweg 34/36 te Grubbenvorst, bestemd als 'Agrarisch met waarden', worden de aanduidingen 'maximum aantal wooneenheden (2)' en 'specifieke vorm van wonen - plattelandswoning' opgenomen.

De ruimtelijke onderbouwing is als Bijlage 9 Ruimtelijke onderbouwing Veloseweweg 34/36 bij deze toelichting opgenomen.

Verbeelding
Het perceel krijgt de aanduidingen 'maximum aantal wooneenheden' en 'specifieke vorm van wonen - plattelandswoning', ter plaatse van het hieronder weergegeven blauwe kader.

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.HMVEEGPLAN2019-BPV1_0010.png"

3.4 Perceel Horst, sectie H, nr 750

Het perceel kadastraal bekend Horst, sectie H, nr. 750 is bestemd als 'Waarde - Archeologie 3'. Naar aanleiding van archeologisch onderzoek is door het college een selectiebesluit genomen over het perceel. De archeologische dubbelbestemming wordt van het perceel verwijderd.

Verbeelding
De dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 3' wordt ter plaatse van het hieronder weergegeven blauwe kader (kadastraal bekend Horst, sectie H, nr. 750) verwijderd.

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.HMVEEGPLAN2019-BPV1_0011.png"

3.5 Landgoed Kaldenbroek, Lottum

Landgoed Kaldenbroek te Lottum is thans bestemd als 'Wonen - Landgoed' en aangeduid als 'specifieke vorm van wonen - landgoed 7'. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van wonen - landgoed 7' is toegestaan: Kaldenbroek, Landhuizen en recreatieverblijven, met dien verstande dat maximaal 3 recreatiewoningen zijn toegestaan, cursusruimten en een theeterras. Op Landgoed Kaldenbroek wordt tevens het gebruik van een yogastudio mogelijk gemaakt. Voor de yogastudio is een vergunning verleend, maar nog niet in het bestemmingsplan opgenomen.

Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:

  • aan kolom 2 rij 8 in artikel 22, lid 22.1 onder f wordt toegevoegd: 'yogastudio'.

3.6 Broekhuizerdijk 38, Melderslo

De gronden op het perceel aan Broekhuizerdijk 38 te Melderslo zijn bestemd als 'Agrarisch met waarden' met de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - veehouderij'. Deze aanduiding wordt op de verbeelding vervangen door de aanduiding 'intensieve veehouderij'. Het bedrijf houdt vleeskalveren en beschikt over een vergunning als bedoeld in de Wet natuurbescherming. Deze vergunning is reeds in Bijlage 2 Overzicht vergunningen Wet Natuurbescherming van het bestemmingsplan Buitengebied Horst aan de Maas opgenomen. Per abuis is het perceel aan Broekhuizerdijk 38 te Melderslo in het geldende bestemmingsplan Buitengebied Horst aan de Maas niet als intensieve veehouderij bestemd.

Verbeelding
Het perceel krijgt de aanduiding 'intensieve veehouderij', ter plaatse van het hieronder weergegeven blauwe kader. De aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - veehouderij' wordt verwijderd.

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.HMVEEGPLAN2019-BPV1_0012.png"

3.7 Percelen Sevenum, sectie N, nummers 74 en 421 naast Toverland

De bestemming van de gronden op de percelen kadastraal bekend Sevenum, sectie N, nr. 74 en 421 en deel nr. 72 (het pad ertussen) (zie afbeelding) wordt omgezet van de bestemming 'Agrarisch met waarden' naar de bestemming 'Natuur', conform het bestemmingsplan Park de Peelbergen Sevenum.

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.HMVEEGPLAN2019-BPV1_0013.png"

3.8 Vonkelweg 1, Broekhuizen

De gronden ten noorden van het perceel aan Vonkelweg 1 te Broekhuizen zijn bestemd als 'Agrarisch met waarden' met een bouwvlak. Voor dit adres is een afzonderlijk bestemmingsplan Vonkelweg 1, Broekhuizen opgesteld. Dat plan komt in de plaats van het bouwvlak. Voor dat specifieke bestemmingsplan is echter niet het hele bouwvlak als plangebied gehanteerd, waardoor er nu een klein gedeelte van het bouwvlak resteert. Dat gedeelte wordt nu verwijderd.

Verbeelding
Het bouwvlak ter plaatse van de gronden ten noorden van het perceel, zoals ter plaatse van het hieronder weergegeven blauwe kader, wordt verwijderd.

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.HMVEEGPLAN2019-BPV1_0014.png"

Hoofdstuk 4 Onderzoeksaspecten

Op grond van het bepaalde in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is het bij het opstellen van een bestemmingsplan verplicht om inzicht te bieden in de relevante planologische en milieuhygiënische aspecten. Als een bestemmingsplan nieuwe ontwikkelingen mogelijk maakt, moet worden aangetoond dat dit haalbaar is in relatie tot de planologische en milieuhygiënische aspecten.

In het voorliggende veegplan zijn ontwikkelingen meegenomen. Deze zijn in hoofdstuk 2 nader toegelicht. Daarbij is verwezen naar de bijbehorende ruimtelijke onderbouwing en/of onderzoeksrapporten, waarin de onderzoeksaspecten voor die locaties zijn verantwoord. De voorliggende herziening van het bestemmingsplan omvat daarnaast ambtshalve correcties. De bestaande ruimtelijke en functionele structuur van het plangebied wijzigen niet inhoudelijk. Een nadere onderbouwing met onderzoek is dan ook niet nodig.

Hoofdstuk 5 Juridische aspecten

Algemeen
Een bestemmingsplan bestaat uit de juridisch bindende verbeelding en regels en gaat vergezeld van een toelichting.

Op de verbeelding worden de verschillende bestemmingen en aanduidingen gevisualiseerd. Op de verbeelding worden de bestemmingen weergegeven. De regels bevatten het juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden, bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing en regelingen betreffende het gebruik van aanwezige en/of op te richten bouwwerken. De verbeelding vormt samen met de regels het voor de burgers bindende deel van het bestemmingsplan.

De toelichting heeft geen bindende werking en maakt juridisch geen deel uit van het bestemmingsplan. De toelichting heeft wel een belangrijke functie bij de weergave en onderbouwing van het plan en ook bij de uitleg van bepaalde bestemmingen en regels.

Opzet veegplan
Het voorliggende bestemmingsplan 'Buitengebied Horst aan de Maas, veegplan' is een gedeeltelijke herziening van het geldende bestemmingsplan Buitengebied Horst aan de Maas.

Het besluit van de gemeenteraad heeft dus niet betrekking op het gehele plan, maar uitsluitend op die delen die worden gewijzigd. Het bestemmingsplan Buitengebied Horst aan de Maas blijft van kracht. Voor de juridische regeling is aangesloten bij het bestemmingsplan Buitengebied Horst aan de Maas. Deze regeling is van toepassing verklaard op het onderhavige plan. Wat in dit veegplan wordt geregeld, komt in de plaats van en/of ter aanvulling op de regeling in het bestemmingsplan Buitengebied Horst aan de Maas over dit onderwerp. Het veegplan is opgesteld op basis van de landelijke standaarden (SVBP 2012).

Hoofdstuk 6 Economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid

6.1 Economische uitvoerbaarheid

Er zijn voor de gemeente geen uitvoeringskosten waarvoor een specifiek onderzoek naar economische aspecten moet worden uitgevoerd.

De nieuwe ontwikkelingen die in het bestemmingsplan zijn opgenomen, betreffen particuliere initiatieven op eigen gronden. Voor deze ontwikkelingen hoeft de gemeente geen maatregelen uit te voeren. Ook hoeft de gemeente geen aan- of verkopen te doen. Er is geen sprake van een bouwplan (artikel 6.2.1 Besluit ruimtelijke ordening). Overige kosten zijn op de initiatiefnemers verhaald. In de bijgevoegde ruimtelijke onderbouwingen is nader ingegaan op de economische uitvoerbaarheid van de specifieke plannen. De economische uitvoerbaarheid is hiermee voldoende gewaarborgd.

6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

6.2.1 Vooroverleg

In het kader van het wettelijke verplichte overleg op grond van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening wordt de toelichting van dit bestemmingsplan kortgesloten met de gebruikelijke partners.

6.2.2 Inspraak

Gelet op de aard van het voorliggende veegplan wordt afgezien van het houden van inspraak.

6.2.3 Zienswijzen

Gelet op het bepaalde in artikel 3.8 lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening, heeft het ontwerp bestemmingsplan vanaf vrijdag 19 juli 2019 gedurende een periode van zes weken voor een ieder ter inzage gelegen voor het indienen van schriftelijke of mondelinge zienswijzen bij de gemeenteraad. Gedurende de termijn van terinzagelegging zijn zienswijzen ingediend die hebben geleid tot de volgende aanpassingen in het bestemmingsplan:

  • Klaver 8

Op verzoek van initiatiefnemer, Greenport Venlo, driehoek Klaver 8 uit het veegplan halen.

  • Kreuzelweg 5a Horst

Bebouwing strak begrenzen (bouwvlak opnemen). Doel hiervan is om ervoor te zorgen dat de bebouwing niet nog dichter bij elkaar kan komen te liggen.

  • Venloseweg 34/36 Grubbenvorst

Graag de aanduiding plattelandswoning niet enkel op de woning leggen, maar op gehele perceel.