direct naar inhoud van Klaver 7
Plan: Partiele herziening structuurvisie Klavertje 4-gebied
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.1507.HMKL4HERZKLAVER7-SVV1

Klaver 7

Hoofdstuk 1 INLEIDING

Actuele ontwikkelingen zijn aanleiding om de structuurvisie 'Klavertje 4-gebied' op een aantal onderdelen aan te vullen of te herzien. Het betreft grondgebied in de gemeente Horst aan de Maas. Met deze partiële herziening van de structuurvisie wil de gemeente Horst aan de Maas haar ruimtelijke kaders voor Klaver 7 aanpassen om deze aan te laten sluiten bij de actuele ruimtelijke visie van de gemeente.

Hoofdstuk 2 ACHTERGROND EN DOEL

Het gebied Klaver 7 is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Klavertje 4/Greenport Venlo. De ontwikkeling van deze Greenport maakt onderdeel uit van de Nationale ruimtelijke hoofdstructuur en is van groot economisch belang voor de positie van de Nederlandse tuinbouw- en transport en logistiek sector op mondiaal en Europees niveau. Het Rijk, de provincie Limburg, de gemeenten in de regio en private partners werken dan ook al geruime tijd aan de ontwikkeling van het Klavertje 4-gebied. In 2012 (11 september in Horst aan de Maas) is de structuurvisie Klavertje 4-gebied vastgesteld door de gemeenteraden van Venlo, Horst aan de Maas en Peel aan de Maas. Hierin is het ruimtelijk beleid voor de Klavers binnen het Klavertje-4 gebied uitgewerkt. Inmiddels is op onderdelen voor Klaver 7 een andere invulling voorzien dan in de oorspronkelijke structuurvisie is opgenomen.

Het gaat concreet om de volgende wijzigingen:

2.1 Intensieve tuinbouw

De indicatie 'Intensieve tuinbouw/toekomstig ontwikkelgebied bedrijventerrein' is achterhaald. Op het moment van het vaststellen van de oorspronkelijke structuurvisie was de ontwikkeling van Klaver 7 tot werklandschap nog voorzien in de periode na 2030. Ter overbrugging was het idee om in Klaver 7 intensieve tuinbouw te realiseren. Aan intensieve tuinbouw op deze plek is echter geen behoefte gebleken. Mede om deze reden is de indicatie intensieve tuinbouw niet meer actueel en wenst de gemeente Horst aan de Maas met deze herziening die invulling niet meer op te nemen op de structuurvisiekaart. Zie figuur 1 voor de nieuwe visie op Klaver 7:

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.HMKL4HERZKLAVER7-SVV1_0001.png"

Figuur 1 - Nieuwe structuurvisiekaart Klaver 7

2.2 Niet-grootschalig bedrijventerrein

Als gevolg van de voorspoedige economische ontwikkeling van Greenport Venlo verloopt de realisatie en verkoop van de werklandschappen sneller dan in 2012 voorzien. Tevens blijkt er binnen de gemeente Horst aan de Maas behoefte te zijn aan een niet-grootschalig bedrijventerrein waar ook kleinschaliger bedrijven zich kunnen vestigen. Zichtbaarheid en bereikbaarheid zijn daarbij belangrijke criteria. De noordflank van Klaver 7 voldoet daar, zichtbaar gelegen langs de Venloseweg, goed aan. De partiële herziening van de structuurvisie is vooral met grootschalige bedrijfsactiviteiten ingevuld, maar er is ook een zone gereserveerd voor niet-grootschalige bedrijvigheid. De partiële herziening van onderliggende structuurvisie moet deze specifieke zone een plek geven.


Om optimaal in te spelen op de behoefte uit de markt voorziet deze herziening in een rechtstreekse ontwikkeling tot werklandschap, waarbij de noordflank 'bestemd' wordt voor niet-grootschalige bedrijvigheid en het zuidelijke deel voor de grootschalige ontwikkelingen zoals die oorspronkelijk ook al waren voorzien. De structuurvisiekaart voor Klaver 7 zal worden aangepast naar 'ontwikkelgebied (niet-grootschalig) bedrijventerrein'. De ruimte voor een niet-grootschalig bedrijventerrein is zichtbaar op de herziene structuurvisiekaart, ter hoogte van de arcering ab.1. Wanneer blijkt dat de marktbehoefte voor kleinschalige bedrijvigheid groter is dan momenteel voorzien, kan dat gebied worden vergroot.


In figuur 2 is indicatief weergegeven hoe de vergroting van het gebied kan worden toegepast. Mocht die vergroting van de marktbehoefte zich daadwerkelijk voordoen blijven de overgebleven gebieden ab2 en cd altijd geschikt voor een grootschalig bedrijventerrein.

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.HMKL4HERZKLAVER7-SVV1_0002.png"

Figuur 2 - indicatieve schets niet-grootschalig bedrijventerrein (ABI) met eventuele uitbreiding naar het zuiden deel (ABII).

2.3 Ontsluiting Klaver 7

Klaver 7 zal niet rechtstreeks worden aangesloten op de Eindhovenseweg/Venloseweg. Via de inmiddels gerealiseerde centrale ontsluiting vanaf de rotonde Greenportlane – Eindhovenseweg/Venloseweg worden de Klavers 7 en 8 ontsloten.

De ontsluiting van het niet-grootschalig te ontwikkelen noordelijke deel van Klaver 7 haakt aan op deze centrale ontsluiting. Het zuidelijk deel van Klaver 7 zal een aparte ontsluiting krijgen die eveneens aanhaakt op de centrale ontsluiting tussen de Klavers 7 en 8. Zie figuur 3 voor de verkeersstructuur.

afbeelding "i_NL.IMRO.1507.HMKL4HERZKLAVER7-SVV1_0003.png"

Figuur 3 - Ontsluitingstructuur vanaf Eindhovenseweg/Venloseweg

2.4 Optimalisatie Klaver 7

De ruimtereservering voor het optioneel doortrekken van de Greenportlane naar de A67 is niet meer aan de orde. De huidige aansluiting op de A67 is voldoende robuust, mits op termijn maatregelen worden uitgevoerd aan de Eindhovenseweg/Venloseweg. Daarover zijn in 2017 door betrokken partijen afspraken gemaakt (vervlechting). Als gevolg van het wegvallen van die ruimtereservering kan de lay-out van Klaver 7 worden geoptimaliseerd. Ook dit is weergegeven in figuur 1.

Hoofdstuk 3 PROCEDURE

Het creëren van draagvlak is belangrijk. Daarom verdient het met name bij de omvangrijkere projecten de voorkeur dit te doen middels een zienswijzeprocedure. Met ingang van 10 juli 2020 t/m 20 augustus 2020 kunnen ingevolge de Inspraakverordening gemeente Horst aan de Maas door ingezetenen en belanghebbenden bij voorkeur schriftelijk, maar ook mondeling, zienswijzen op het ontwerp van de 'Partiële herziening structuurvisie Klavertje 4-gebied, gemeente Horst aan de Maas 2020' kenbaar worden gemaakt aan de gemeenteraad van Horst aan de Maas, Postbus 6005, 5960 AA HORST.


Ook worden de gemeenten Venlo en Peel en Maas en de provincie Limburg geconsulteerd. Ook zij kunnen zienswijzen en/of aandachtspunten naar voren brengen.


De gemeenteraad beslist over de vaststelling van de herziening van de structuurvisie. De zienswijzen kunnen aanleiding zijn om de ontwerp-structuurvisie aan te passen. Wij informeren degenen die een zienswijze hebben ingediend te zijner tijd over ons antwoord hierop. Echter, op basis van artikel 8:5 Algemene wet bestuursrecht kan tegen het besluit tot vaststelling van de structuurvisie geen bezwaar of beroep worden ingesteld.


Hoofdstuk 4 SAMENVATTEND

De partiele herziening structuurvisie Klavertje 4- gebied gemeente Horst aan de Maas 2012, met de bijbehorende kaart, biedt het actuele juridisch ruimtelijk kader voor het gebied Klaver 7 als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Klavertje 4/Greenport Venlo. Onderdeel van de herziening vormen onderhavige toelichting en de structuurvisiekaart.