direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke structuren
Plan: Op den Bergen 6 Sevenum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1507.BPSNOPDENBERGEN6-VA01

2.2 Ruimtelijke structuren

2.2.1 Ruimtelijke hoofdstructuur

Sevenum is van ouds her een agrarisch dorp. Op dit moment is circa 80% van het Sevenums grondgebied in gebruik als landbouwgrond. Dit geeft aan van hoeveel belang de landbouw is voor dit gebied.

De landbouwgebieden zijn gelegen tussen de diverse uitvalswegen die naar de kern van Sevenum leiden, te weten de Steeg en Kleefsedijk, Helenaveenseweg, de Hees, Maasbreeseweg, Venloseweg en Grubbenvorsterweg. Langs deze uitvalswegen bevindt zich, naar de kernen toe steeds dichtere, lintbebouwing met een menging van functies.

Ook Op den Bergen kenmerkt zich door meerdere (verblijfs)recreatieve functies.

Het plangebied is gelegen in het landbouwgebied tussen de uitvalswegen Helenaveenseweg en de Gelderdijk.

2.2.2 Openbare ruimte, verkeer en parkeren

Het plangebied is gelegen aan Op den Bergen, nabij de Helenaveenseweg (weg van Sevenum naar Helenaveen). Op den Bergen vormt de verbinding tussen de Helenaveenseweg en de Gelderdijk, welke aansluit op de Kleefsedijk/Steeg en heeft voornamelijk een perceelsontsluitende functie. Doorgaand verkeer maakt van deze weg weinig gebruik.

Op den Bergen en directe omgeving maakt onderdeel uit van diverse wandel- en fietsroutes. Berger Baan kan dan ook het startpunt zijn van natuurbeleving met ouderen met een beperking en dementerenden onder begeleiding.

Parkeren vindt volledig op eigen terrein plaats.

2.2.3 Groen en water

Sevenum kent een duidelijk herkenbare schakering aan landschappen. Nabij het plangebied bevinden zich de rivierduinen van de Steegberg/ Peelbergen en oude akkerlanden.

Het gehucht "Op den Bergen" ligt op de rand van de oude akker Bergerhoek. De naam is afgeleid van de zandheuvels aan de overzijde van de weg. Deze waren toen niet bebost, maar bestonden uit heide. In de omgeving van het plangebied liggen diverse bos- en natuurgebieden.

Kronenbergerheide is het restant van een voormalig droog heideterrein met plaatselijk stuifzandkoppen. Het is na 1945 ontgonnen en bestaat uit dennenbos en pas aangelegde landschapselementen met verschillende soorten loofbomen en struiksoorten.

De Steegberg is een voormalig heide- en stuifzandgebied, beplant met grove den. In het gebied liggen ook enkele akkers. Op sommige plekken groeit ook heide.

De Heesberg betreft eveneens een voormalig heide- en stuifzandgebied, en bestaat hoofdzakelijk uit dennenbos, maar er zijn ook enkele restanten van oud loofbos aanwezig. Er is tevens een klein restant van het oorspronkelijke stuifzand aanwezig.

De akkercomplexen waren van oorsprong droge gronden en hier bevonden zich de eerste nederzettingen. De landbouwgronden werden collectief ontgonnen en gebruikt. Bemesting vond plaats vanuit het potstalsysteem, waardoor dikke humusrijke enkeerdgronden zijn ontstaan. Hierdoor ontstonden hoger gelegen open akkerbouwgronden, slechts doorsneden door enkele zandpaden en zonder opgaande beplanting. In veel gevallen stond een enkele solitaire boom bij de kruising van zandpaden. Langs de randen stond de bebouwing. Deze combinatie van een open middengebied met daaromheen lintbebouwing is karakteristiek voor dit landschapstype.