direct naar inhoud van 6.4 Toepassing wateruitgangspunten op het plangebied
Plan: Camping de Sleng
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1507.BPAMJPOELSWEG30-VA01

6.4 Toepassing wateruitgangspunten op het plangebied

6.4.1 Hergebruik

Hierbij kan gedacht worden aan de aanleg van gescheiden watercircuits door het hergebruik van bijvoorbeeld regenwater (drinkwater, grijswater, huishoudwater). De ervaringen met bestaande proefprojecten leert echter dat deze pas rendabel zijn bij projecten met 1000 of meer te bouwen woningen. Ook de recent aangescherpte regelgeving op dit vlak maakt het hergebruik van (regen)water niet snel haalbaar. Het onderhavige project is dan ook te kleinschalig om deze voorziening toe te passen.

6.4.2 Infiltratie, berging en afvoer

Binnen het plangebied moet een duurzaam waterhuishoudkundig systeem aanwezig zijn om de hoeveelheid regenwater te verwerken dat gelet op het ter plaatse aan de orde zijnd (nieuw) afvoerend verhard oppervlak van maximaal 700 m² binnen het plangebied valt. Hoewel het project nu nog niet geheel voorziet in 700 m² aan nieuwe bebouwing, wordt wel rekening gehouden met een beperkte uitbreidingsmogelijkheid voor bijvoorbeeld bergruimte elders op het perceel.

De K-waarde (geeft de mate van infiltratiegeschiktheid aan) van het plangebied bedraagt volgens de kaart inzake de bodemdoorlatendheid (K-waarde) van de gemeente Horst aan de Maas van het waterschap 0,75-1,5 m/dag. De onderhavige gronden zijn derhalve meer dan gemiddeld geschikt voor hemelwaterinfiltratie. Bij de bepaling van de capaciteit/kwantiteit van de gekozen infiltratievoorziening wordt uitgegaan van een neerslaggebeurtenis T=10. Aangenomen wordt dat bij een dergelijke bui 32,6 mm neerslag valt in 1 uur en 42,9 (afgerond 43) mm in 4 uur. De te realiseren waterbergingsruimte kan dan berekend worden door de toename van het afvoerend verhard oppervlak (m2) te vermenigvuldigen met 0,043 m.

Verder voorziet het project in een voorziening bij een extreme neerslaggebeurtenis. Hierbij is een neerslaggebeurtenis van T= 100 maatgevend, waarbij uitgegaan wordt van een bui van 84 mm met een duur van 2 dagen, waarbij er niets kan infiltreren. De te realiseren waterbergingsruimte kan dan berekend worden door de toename van het afvoerend verhard oppervlak (m2) te vermenigvuldigen met 0,084 m.

6.4.3 Kwantiteitsberekening en randvoorwaarden
Neerslag T=10 -> 43 mm neerslag/m2   Neerslag T=100 -> 84 mm neerslag/m2  
Te infiltreren -> 700 m2 x 0,043 m-> 30 m3   Te infiltreren -> 700 m2 x 0,084 m-> 59 m3  

Gekozen wordt voor een infiltratievoorziening waardoor een neerslaggebeurtenis T=10 kan worden opgevangen. Deze poel is reeds in de noordoosthoek van de camping gerealiseerd en heeft een oppervlakte van circa 400 m² en een diepte van ruim 100 cm. De infiltratievoorziening met een capaciteit van ruim 400 m³ maakt tevens onderdeel uit van de landschappelijke inpassing en zal ervoor zorgen dat het hemelwater dat neerslaat op de nieuwe gebouwen geheel kan worden geborgen.

Overtollig hemelwater dat van de semi-doorlatende verharding afvloeit, zal geleid worden richting de omliggende groenvoorziening.

Het afvalwater zal wel op de bestaande riolering geloosd worden.